Blogs

Last but not least: KIC Lecture Hans Nijland

Last but not least: KIC Lecture Hans Nijland

Op 27 mei was de aftrap van de laatste KIC lezing van dit schooljaar. Last but not least in dit geval, want onze laatste gast was Hans Nijland! Dit keer mochten er 30 mensen fysiek aanwezig zijn. Wat natuurlijk erg fijn was na al die online lezingen. Echter was de optie er ook om via het KIC Youtube channel mee te kijken voor als je er fysiek niet bij kon zijn. 

 

Maar wie is Hans Nijland nou eigenlijk? 
Hans Nijland is oud algemeen directeur van FC Groningen. Hij heeft Groningen omhoog geholpen in de jaren 1997 tot 2019. Het is een extraverte man met een goed gevoel voor humor, wat ook duidelijk naar voren kwam tijdens de lezing. Hij omschrijft zichzelf als op en top ondernemer en probeert alle bedreigingen te zien als een kans. Voordat hij directeur werd bij FC Groningen was hij trompettist in dienst van de overheid. Hierna is hij een eigen bedrijf begonnen, een uitgeverij voor sportmagazines en programmagidsen. Daarnaast verkochten ze plekken voor reclameborden in stadions aan bedrijven. Hans groeide samen met zijn compagnon uit tot marktleider in Nederland. Uiteindelijk verspreidde ze hun werkveld uit naar het buitenland waardoor het bedrijf maar liefst driehonderd medewerkers telde. Dit bleek nog maar het begin te zijn als ondernemer. Op 35-jarige leeftijd kreeg hij toen de kans om zijn bedrijf te verkopen, wat hij samen met zijn compagnon besloot te doen. 

 

Bij FC Groningen gebluft
In de jaren negentig heeft Hans zich eigenlijk een beetje in zijn functie bij FC Groningen gebluft. Hij had een gesprek met de toenmalige voorzitter van FC Groningen en zei ‘FC Groningen staat onderaan in de competitie en financieel is het een zootje.’ Toen zei de toenmalige voorzitter ‘Nou wij zoeken nog een commercieel mannetje, vanaf maandag kan je aan de bak.’ Maandag kwam hij daar aan en zijn collega’s wisten niet eens dat hij kwam. Kortom, een geluk bij een gedurfde uitspraak.  

 

Op de blaren zitten
Hans reisde de hele wereld over om deals te maken, maar vertelde ons dat hij vliegen stiekem heel erg haat. Toch heeft hij prachtige deals mogen sluiten. Zo vertelde hij ook dat er grote verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een Uruguayaanse en een Japanse voetballer en de communicatie met deze verschillende delegaties. De Uruguayaanse delegatie is haast een beetje asociaal in tegenstelling tot de extreme netheid van de Japanse delegatie. 

Hans vertelde ook een grappige verhaal over Sergio Padt. Één avond had hij zich namelijk flink misdragen in de trein en kwam hij in de cel terecht. Hans vertelde dat Sergio twee belletjes mocht doen en hij toen ook Hans belde. Hans vertelt dat Sergio op de blaren moest zitten, maar hem wel beschermde in de media. Hij vertelde Sergio dat hij wist dat het niet goed was wat hij had gedaan en dat hij het eerlijke verhaal die dag aan de pers moest gaan vertellen. Het had natuurlijk grote gevolgen, maar de manier waarop Hans ermee omging zegt iets over zijn manier van communiceren. 

Nadat hij zelf veel had verteld was er de kans om Hans het hemd van het lijf te vragen. Er werden vooral veel voetbalvragen gesteld, Want ja, de voetbalfans konden deze lezing natuurlijk niet missen. Miguel rende door de zaal met de microfoon zodat de mensen die online meekeken ook de vragen konden verstaan. 

Kortom, de laatste lezing was een feestje in meerdere opzichten. Op naar nog vele andere leuke KIC lezingen in het volgende schooljaar! 

 

Marjolein Roerig - Redactiecommissie Studievereniging KIC

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen