Blogs

KIC op avontuur in Utrecht

KIC op avontuur in Utrecht

Na een geslaagd alternatief in eigen provincie mocht de binnenlandse reiscommissie dan toch op 23 juni haar plan A richting Utrecht doorzetten! De 24 deelnemers die een plekje hadden weten te bemachtigen verzamelden zich met slaperige oogjes om half 9 bij ’T Peerd van Ome Loeks op station Groningen.


Na een kort maar krachtig openingswoord stapten de reizigers in de trein richting Utrecht. De sfeer was direct goed, het grootste deel van KIC begon zoals gewoonlijk direct te kletsen over allerlei avonturen. Anderen speelden een spelletje en Koosje koos ervoor om nog snel even een dutje te doen. De eerste activiteit was namelijk al vroeg, aan het eind van de ochtend liepen de leden van KIC al over het Mediapark van Hilversum om een workshop Fake News te volgen bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Als je rondloopt over het Mediapark weet je maar nooit wie je tegenkomt, dat werd maar weer bewezen doordat niemand anders dan ex-koning Toto voor het pand op ons stond te wachten. Tenminste… dat leek zo. Maradonnie bleek hier helaas niet voor KIC te staan, maar het was gewoon even tijd voor een rookpauze voor de beste man.

Na ontvangst door de echte docente van de workshop leerden de leden over de verschillende kenmerken waar je nepnieuws aan kan herkennen. Zo maakte KIC kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter desinformatie. Na deze korte theorie was het tijd voor de deelnemers om zelf nepnieuws te maken en deze te delen. De meest creatieve en geclickbaite koppen zoals ‘Voorzitter hogescholen Nederland opgepakt na bizarre ontgroening’ en ‘Nederlands elftal geschorst na organiseren illegaal feest’ gingen rond op het wereldwijde web.

Toen de workshop was afgelopen en de hoognodige plaspauze was gehouden kond de reis richting Utrecht worden voortgezet, eenmaal aangekomen werden de spullen even gedropt bij het hostel en was het tijd voor een hoognodige lunch. Aan het einde van de middag werden de leden ingedeeld in groepjes en kon de sociale activiteit beginnen. De deelnemers moesten met behulp van tips en een GPS verschillende punten in de stad bijlangs om oer-Hollandse activiteiten uit te voeren. Van spijkerpoepen tot koekhappen en van zaklopen tot een doolhof, de deelnemers werden volop uitgedaagd om hun best te doen, waarbij ze ondertussen natuurlijk toerist in Utrecht konden spelen.

Nadat de meeste reizigers een flink aantal kilometers in de benen hadden en de avond begon te vallen, was het tijd om KIC weer te verzamelen. Dit gebeurde in een mooi parkje waarbij een goed plekje naast wat dronken Polen werd gevonden. Hier werden ook de vooraf bestelde pizza’s geleverd door de geweldige reisleiding van deze tocht. In dit park werd na het eten ook de winnaar bekend gemaakt van de sociale activiteit. De winnaars; Femke, Bas, Tirza en Weiwei gingen er met een mooi prijsje vandoor. In het park werd de dag verder afgesloten en kregen de reizigers vrije tijd die de meesten opvulden met een bezoekje aan een arcadehal bij gebrek aan open terrassen en kroegen.

De tweede dag begon vroeg, erg vroeg... Om acht uur werden de leden voor het hostel verwacht, waarna gezamenlijk een supermarkt werd opgezocht voor een ontbijtje. Dit ontbijtje kon rustig worden opgegeten naast een van de grachten van Utrecht. Hier zag je goed wie van de leden fris en fruitig was en wie de vroege ochtend nogal slecht konden hebben. Een enkeling vond het allemaal zelfs zo zwaar dat ze zich even moest afzonderen in een hoekje van de straat. Geen paniek, we zullen je naam verder niet noemen.

De reizigers in Utrecht hadden een drukke dag voor de boeg. De eerste activiteit die stond gepland was een bedrijfsbezoek aan Jaarbeurs Utrecht en man man man, wat had de reisleiding dit goed geregeld. Bij ontvangst kregen de leden een kopje koffie of thee aangeboden door chef-kok Piet van den Bosch, met een breed assortiment aan cakejes en muffins. Tijdens dit koffiemomentje werd ons meer verteld over de Jaarbeurs en haar activiteiten en doelen, door niemand minder dan de CEO Albert Arp.

Na een kort gesprek met Albert Arp kon de rondleiding beginnen door de verschillende gebouwen en hallen van de Jaarbeurs waarbij we werden overvallen met informatie van de enige echte gids ‘Piet’. De rondleiding kwam ten einde in een van de netwerkhallen van de Jaarbeurs. Hier stond hoofd PR & Communicatie Frank Tebben op ons te wachten. Hij vertelde ons meer over de marketing en communicatie binnen een organisatie als de Jaarbeurs. Na afloop kregen de leden nog een lunch aangeboden. Voordat KIC de rondleiding bij de Jaarbeurs afsloot werd er nog een backstage rondleiding aangeboden door een van de werknemers, deze rondleiding die eigenlijk niet op de planning stond kon vanzelfsprekend niet worden afgeslagen.

Het tweede bedrijfsbezoek van de dag was bij Prepr.io. Dit technische bedrijf heeft haar eigen content management systeem (CMS) ontwikkeld voor met name radioprogramma’s. Met het systeem van Prepr kunnen de radiomakers van onder andere Radio 538 en NPO Radio 2 makkelijker hun werk uitvoeren. Het bedrijf gaf de leden een kijkje in de CMS en wat deze kan betekenen voor de marketing en communicatie van de verschillende zenders.

Na een lange dag vol met interessante sprekers, bedrijven en rondleidingen was het tijd voor de leden van KIC om nog even op avontuur te gaan in Utrecht. Voordat de leden terug zouden reizen naar het hoge noorden, kregen zij de kans te dineren en/of te borrelen, waar de leden goed gebruik van maakten.

Rond zeven uur was het alweer zover, de reizigers van KIC stonden klaar op Utrecht Centraal om met de volgende trein terug naar Groningen te gaan. Bij de terugreis is er altijd een groot verschil in de sfeer. Sommigen waren nog druk in gesprek over wat ze beleefd hadden, anderen waren uitgeteld en deden een dutje. Misschien is dit een schouderklopje voor mijzelf, maar al om al kan de conclusie worden getrokken dat de binnenlandse reiscommissie een geweldige trip naar Utrecht heeft georganiseerd! Het is al gezegd, maar nogmaals, de reizigers die mee waren en natuurlijk de binnenlandse reiscommissie: Bedankt voor de gezelligheid!


Daan Heijnen - Binnenlandse reiscommissie en Manon Carras - Redactiecommissie Studievereniging KIC

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen