Blogs

Het brein achter Sikkom draagt een Scotch & Soda trui

Het brein achter Sikkom draagt een Scotch & Soda trui

Op woensdag 18 december verzamelde een levendige groep KIC’ers zich voor de voormalige drukkerij van het Dagblad van het Noorden. Dit omgebouwde kantoorpand ten zuiden van Stad dient tegenwoordig als kantoorpand van NDC mediagroep, waar ook Sikkom een plekje heeft weten te bemachtigen.

 

We werden opgehaald door een vrolijke dertiger in een Scotch & Soda trui en kregen een korte maar krachtige rondleiding over de redactie van Dagblad van het Noorden. Ondanks het feit dat niet alles goed te verstaan was door een rumoerige kerstborrel op de redactie, of simpelweg omdat de groep niet helemaal binnen gehoorsafstand paste, liet deze korte rondleiding bij menig KIC-lid het journalisten-hart sneller kloppen.

 

Eenmaal aangekomen bij de ruimte waar het bedrijfsbezoek echt van start kon gaan, was één ding ons gelijk al duidelijk: het aangekondigde boerenprotest hield de hele redactie in zijn greep, Willem (de vrolijke dertiger) inclusief. Willem begon zijn verhaal en al snel werd het duidelijk dat hij een man op zich is. Enthousiast, gepassioneerd, brutaal en misschien zelfs een tikkeltje studentikoos vatten zijn karakter samen.

 

Het was dan ook geen verrassing dat hij het brein achter Sikkom is. Dit jongerenplatform streeft ernaar mensen te helpen met het delen van hun verhaal door de waarheid te verspreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het interviewen van gedupeerden van huisjesmelkers, het aanwezig zijn bij de boerenprotesten of nieuwtjes over het nieuwe Forum naar buiten brengen. Wist je bijvoorbeeld dat het Forum niet scootmobiel-vriendelijk is? Dit zou kunnen betekenen dat het nieuwe gebouw middenin de historische binnenstad ook brancards wel kan vergeten. Willem vertelde hoe hij met regelmaat bedreigd wordt door degenen die minder positief belicht worden in zijn stukken, bijvoorbeeld toen zijn raam is ingegooid met bakstenen nadat hij een artikel had gepubliceerd over één van de vele huisjesmelkers die Groningen kent. Een andere kant van het vak, welke niet altijd boven water komt.

 

Zijn verhalen wekken niet alleen verbazing en een reality-check, maar ook de nodige vragen kwamen naar boven bij de KIC’ers. Want waar ligt die grens dan precies? Willem zijn antwoord was kort maar krachtig: op het moment dat hij stopt met publiceren door deze bedreigingen laat hij zich monddood maken, en dit zou kortgezegd het einde van de journalistiek betekenen. Hoe hij de toekomst voor zich ziet? ‘’ Misschien doe ik over vijf jaar iets compleet anders, maar op mijn tachtigste wil ik op een feestje van Sikkom staan ‘’, antwoordde Willem glimlachend. Wat Willem precies gaat doen weet hij nog niet, wel merkt hij dat hij langzamerhand te oud wordt voor de doelgroep. Misschien staat hij op zijn veertigste wel achter de bar, ergens in Amerika.

 

Nadat alle vragen waren beantwoord en er inspirerende verhalen zijn gedeeld was het tijd om het bezoek af te sluiten. Tom Kellendonk, voorzitter van de carrièrecommissie, overhandigde de iconische KIC roze koeken en een flesje wijn als bedankje. Na het maken van een groepsfoto gingen de KIC’ers allemaal weer hun eigen weg. Waar de lucht al donker en grauw werd en enkele verdwaalde boeren in hun tractor voorbij reden, plofte menig KIC-lid voldaan op de bank. Een bedrijfsbezoek om niet snel te vergeten.

 

Rosa van der Woude & Eva Kraaijeveld – Redactiecommissie Studievereniging KIC

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren